Monday, December 31, 2007

Pak Arab Pi Masjid..


JoM p SolAt kAT mAsJiD!!!~kata sinchan soleh..=)
Bismillahirrahmanirrahim..

Kemarin teman pi BJ, cari kasut. Alhamdulillah, jumpa 2 pasang. Harga pun puas hati..cari murah ja..student kena jimat..byk g boleh guna utk sumbangkan kepada kemaslahatan Islam..

Ok, pelik pulak tiba2 ja cerita pasai pi beli kasut kan ? actually, i have another story..
USM, 3tahun dah teman dok sini..herm..tak byk pun perubahan. Student dok camtu ja. Takdak kemajuan..

Kemarin teman balik dari BJ pun dah lewat. Maghrib dah. Kalau tak, boleh lebih awal, tp ada hal sblm tu yg buat teman and dayah, shbt yg teman pi BJ kemarin, terlambat sikit..

Dalam keadaan dan maghrib tu, kami act nak beli selipar teman yg dah putus pg kemarin, tapi cancel the plan sbb dah azan..segan pulak anak dara jalan2 waktu maghrib..wlupun act bukan jln, nak moto..hehe..

Then, dah masuk pintu sungai 2 tu, terus jumpa masjid yg dok tgh kedengaran azan. Ramaila manusia yang bernama tok arab berpusu-pusu ke masjid..yg baru keluar dari school kimia, dari harapan, dari segala bucu USM la depa kuaq menuju ke masjid jamek alMalik Khaliq. Ish2…kita naik segan sbb dok kat atas moto lagi..tp jauh di sudut hati, sejuk ja..tgk org2 yg betul2 pegang ayat Allah..

Ok, pastu moto kami melalui simpang harapan ke bakti, terlihatla 2 pasang merpati sejoli..dok jalan2 dgn cool sekali..sepasang kat depan sepasang kat blkg..pastu kat belah kanan kami, ada pulak 4 org tok arab dok jalan pakai kain pelikat…nak pi masjidla tu…

Pastu kami kona plak naik ke café bakti, perut dok vibrate dah…kena bg makan..astaghfirullah..mata teman dijamu pulak oleh sepasang lg hamba Allah dok makan kat café..teman kenai sgt adik tu..laki, dulu dia penah kata suka cara org pompuan pakai tutup aurat cam teman..alhamdulillah, sejuk hati..tp alih2 panas la pulak..dah maghrib tuu…huhuh…teman taktau nak tegur camna..so, tak pasai2 teman ajak dayah jalan kat depan meja depa, padahal lagi jauh ikut jalan tu nak sampai ke moto..teman just buleh senyum ja kat dia..

Uih2…cedih…huhuhu…kalau semua nak tau, nasib USM ni ada pak2 arab ja..depala yg dok imarahkan masjid kami..mai tgk anak muda islam melayu nii…adehhh…keciwa…huhu..

Org laki yg teman tau, kena pi solat kat masjid…kena pi jemaah…sampai ada cerita tu kata nabi nak bakar rumah sorg shbt ni sbb tak mau pi solat kat masjid…wallahua’alam.
Kalaula takdak pak2 arab ni, taktaula apa nak jadi kat USM nii…ish2..na’uzubillah…

Kalau dulu bulan posa teman diberitahu, pak2 arab ja g dok qiam kat masjid selalu and ustaz2 pusat islam USM and mgkin segelintir student..yg lain?? Mana pi ha? Ish2..sedih lgi!

Org laki…hampa jadila muslim sejati..jgn buat kami sedih camni..sapa yg nak bimbing kami lagi..pasni hmpa nak jadi ayah utk anak2 kami..camna nak didik anak2 kita nnti? Kalau masa muda hampa macam ni???tulun..tulun….

Astaghfirullah…maafkan teman ya kalau teguran ni direct sgt..mintak maaf…tak dapat ku tahan kesedihan di hati ini..wallahua’lam..

Friday, December 28, 2007

Selamat Hari Guru! =)

Alhamdulillah, sajak di bawah telah selamat dideklamasikan khas untuk semua guru2ku di USM..Terima kasih kepada semua shbt dan adik-adik yg telah menjayakan hari ini. Kita bakal pendidik, semoga hari yg menjadi ingatan ini akan memangkinkan semangat kita nak didik anak bgsa kita suatu hari nnti supaya kita dapat sumbg saham dlm mengembalikan umat manusia kepada ajaran Islam yg sebenar..

Tahniah utk ydp PIP, saudara Jefry yg dah berjaya meraih anugerah Kepimpinan Pelajar. Like what i said in the stage, u deserve to get it!=)



Kenangan bersama Shida dan Nadiah di pagi Hari Guru peringkat PPIP, 28/12/07.


(Dedikasi kepada Hari Guru dan guru-guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia,
Tiap akar ilmu miliknya,
Pelita dan lampu segala,
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat,
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat,
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat,
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa,
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta,
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara,
Jika hari ini seorang ulama yang mulia,
Jika hari ini seorang peguam menang bicara,
Jika hari ini seorang penulis terkemuka,
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa,
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa,
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di manamana dia berdiri di muka muridnya,
Di sebuah sekolah mewah di ibu kota,
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu,
Dia adalah guru mewakili seribu buku,
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa,
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apapun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu,
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat,
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Oleh: Usman Awang

Tuesday, December 25, 2007

Jadual Sem 6..(^_^)


Nama: Siti Rogayah bt. Bahari Tahun: 3 (Sem 6)
Target pencapaian: 3.80
“FAIZA ‘AZAMTA FA TAWAKKAL ‘ALALLAH..”

Aku tak pernah merancang untuk gagal..tapi sering gagal utk merancang..kalau aku terus gagal untuk merancang, bermakna aku merancang untuk gagal...nak ke gagal?? TAKNAK!!! Herm, ada lagi 3 sem ja nak habiskan degree ni cik gayah..act, hg ada peluang..ada peluang nak naikkan pointer tu..bknla apa..mmgla kalau pointer kurang sikit pun hg iA akan dapat gheja..tp hg takmau ka dapat satu kepuasan??takmau ka?? MESTILA NAK!!! Kalau nak, buat cara nak..dulu2 hg champion dlm merancang hidup ni. Tp lani makin kureng aku tgk hg! Jadi ct rogayah yg dulu balik! Cik gayah yg hebat..every minute tau nak buat apa. Mcmla hg ada byk masa lani! Sama ja, 24jam jugak. Mmg kena plan, tambah2 lani hg ada byk sgt amanah..pip, mpp, pmi..jgn nak merungut lak! Kalau Allah tau hg tak mmpu, Dia takkan bg punya..takkan hg tak yakin dgn ayat Dia?? Astaghfirullah..kena yakin..dan hg mmg yakin kan? Make it possible..hg deserve to get more if u do well at the beginning..iA..lgkah mula kalau dah mantap, mantapla yg seterusnya..InsyaAllah….Fastabiqulkhoirot…=) salam mujahadah ...
Bismillahirrahmanirrahim..
Jadual ku utk sem ni..agak padat, 20 unit ni..tak penah pun lg amik sampai 20..pling kuat pun 19 jam ja..sem yg mencabar ni..erm, kalau zoom pada hari pulak, rabu paling menduga..kamis paling menenang jiwa..heh..alhmdulillah, cantik susunan Allah buat..lepas dah penat berhempas pulas 8 jam hari rabu, hari kamis ada sikit waktu utk rest..
pada shbt2ku..bantulah daku,
jgn biar aku sendiri..
kerna aku sendiri pasti,
masa yg akan kulalui..
sgt menguji..
bukan saja aku,
malah turut juga menguji kamu
yg mungkin mengharapkan perhatianku...=)
iA, sama2 kita cuba buat yg terbaik,
moga masa2 akan datang terus lebih baik,
dan sentiasa menjanjikan yg baik-baik..
ameen...
utk jadual harian, cukuplah teman paparkan kat skrin laptop teman ja...malu nak tunjuk kat org..heh..
k, see ya..salam!

Monday, December 03, 2007

Astaghfirullah..


Astaghfirullah rabbal baroya
Astaghfirullah minal khothoya

Ya Ilahi ya Tuhanku
Ampunilah dosa-dosaku
Aku rindukan kehadiranMu
Sepanjang jalan hayat hidupku
Tiada berharap hanya dariMu

Ya ilahi mohon padaMu
Penuh harapan petunjukMu
Aku tersesat di jalan ini
Tak tahu lagi arah kembali
Tuntunlah aku ke mana pergi

Astaghfirullah rabbal baroya
Astaghfirullah minal khothoya

Ya Ilahi ya Tuhanku
HambaMu ini menujuMu
Jiwa ragaku jadi belenggu
Hanya rahmatMu selamatkanku
Relakan aku dekat padaMu

Astaghfirullah rabbal baroya
Astaghfirullah minal khothoya

Ya Allah ya Ilahi
Ya Allah...

Ya Ilahi,
Pandanglah kami
Dan curahkan belas kasihMu
Agar ku dapat keredhaanMu..
Marshanda,
Drama Anak Adam,
Indonesia



Friday, November 09, 2007

Aku dah tak tahan lagi..


Ya Allah..aku dah tak tahan lagi melihat semua itu…

Hari ini entah kali ke berapa aku menjengketkan jemariku sambil mengadap laptop..ku teruskan tarian jari telunjukku ke arah icon internet explorer..dua kali aku klik..then keluarla page yg beralamat htttp///.

Aku gerakkan lagi jemariku ke anak panah di hujung alamat tu, aku mencari address friendsterku..sekali klik aku terus sampai ke homepage milik siti rogayah..then aku klik pula ke who’s viewed me. Herm, ada nama baru terpampang di skrin..f****.eh, dah lama la aku tak tgk profile dia..jari terus menari..klik sana klik sini...ku lihat gambar sahabat2 sekolahku yg diambil sewaktu bertandang ke rumah ustazah fakiroh dan cikgu osman..seronok rasa hati melihat kesatuan sahabat2 muslimin smkay yg dari dulu tak pernah kurang kata sepakatnya sampailah setelah 3 tahun melangkah keluar dari sana..

Terhibur dengan fizikal mereka yg sudah byk berubah, aku terus excited klik anak panah seterusnya..tapi..sesuatu yg menukar mood aku sama sekali! Aku terjumpa gambar yang bertitle “berdua dengannya”..cantik gambar tu ibarat sepasang suami isteri yg sedang berkasihan...astaghfirullah...beristighfar panjang hatiku...astahfirullah.......jemari terus ku tarikan, berjoget2 di atas pentas tarian laptop acer berwarna silver ini..dan mataku dijamu pula dengan lukisan lensa kamera, wajah seorang gadis yg indah sekali bertitle “gadisku”. Sekali lagi hati ini beristighfar....kesedihan menyelubungi segenap ruang hati. Melalui gambar yang digrab itu, aku terus ke page gadisku itu..page nya juga telah lama tidak kuziarah..dan di sana bertambah parahlah hati ini bila kulihat terlalu byk komen yg dihantar oleh f****.

Gambar bear yang melukis love di badannya, kemudian memeluk seekor bear lg..memberikan hatinya..kata-kata rindu dan ingatan yg tidak berkesudahan...dan bermacam-macam lagi...lantas, aku sudah tidak tahan lagi! Terus kutanyakan kepada kedua shbt smkay ku itu..adakah kalian telah berkahwin?? Satu soalan peribadi yg sama yg pernah kutanyakan pada beberapa org shbtku yang lain sebelum ini melalui inbox friendster juga..ada yang berbalas ada yg sepi 1000 bahasa. Ada juga yang terus berterimakasih..alhmdulillah...

Duhai temanku,
Aku tahu nalurimu,
Aku tahu peritnya hatimu mencari kasih,
Aku tahu kerana aku juga sepertimu,
Aku juga mendamba seorang teman..

Telah berkali-kali kukatakan padamu,
Jauhkan diri dari semua itu,
Takut nanti syaitan menggodamu,
Muslihatnya 1001,
Kerna pengalamannya bukan satu,
Tapi kau degil!

Namun ku akui kesalahan diri,
Kutinggalkan engkau saat aku kauperlukan,
Semua ini salah aku!
Maafkan aku teman..
Maafkan aku...

Inginkah kau dengar satu kisah?
Suatu ketika dulu,
Aku juga pencari cinta,
Setelah hampir kujumpa,
Aku terkejut dari leka,
Kerna Allah masih pelihara,
Aku tersedar,
Kembali ke alam nyata,
Bahawa cinta hanya untukNya,
Bahawa apa jua yang ingin kucinta,
Merupakan jalan untuk aku bercinta denganNya..

Dan kini Dia hadiahkan seorang teman,
Yang takutkan azab Tuhan,
Setelah yakin dengan perancangan,
Dia ‘tinggalkan’ aku tidak keseorangan,
Bersama doa sebagai peneman,
Demi pengembaraan untuk mencari ilmu
Dalam membina sebuah baitul muslim idaman.

Aku redha dengan semua ini,
Kerana aku juga inginkan sedemikian,
Walau jauh tak pernah bersua,
Zikrullah menjadi pelerai rindu,
Dan aku sungguh bahagia,
Kerana aku yakin inilah jalan yang terbaik,
Jalan mujahadah...

Kalaupun aku ditakdirkan pergi,
Sebelum tiba saatnya aku diijabkabulkan,
Aku yakin akan pergi dengan senyuman,
InsyaAllah...
Kerana aku yakin,
Telahpun kusahut sebuah seruan jihad..
Daripada Ar-Rahman..

Sahabat, kita pernah membesar bersama-sama,
Tika itu aku menjadi penonton kenalanmu,
Engkau pula menjadi pentertawa segala karenahku,
Bukankah pernah guru-guru kita berpesan?
Jaga imanmu, jaga pergaulanmu..

Cikgu, maafkan anak didikmu ini,
Aku gagal menjadi sahabat yang baik..
Pakcik dan makcik, maafkan daku..
Diriku terlalu lemah dalam perjuangan dakwahku,
Diriku terlalu longlai menyelesaikan masalah sendiri,
Hingga ku abaikan teman-temanku yang bergelar anak-anakmu..

Duhai teman,
Kembalilah dikau kepada fitrahmu,
Jangan sekali kau siakan ilmu yang dulu,
Jangan sekali kau jadi punca tercampaknya orang yg kau cinta
Ke dalam jurang maksiat..
Kerana cintamu tidak seberapa..
Mampukah kau hadiahkannya sebuah taman sehebat syurga??
Tidak temanku, tidak..
Jika beginilah caramu...
Hanya cinta Allah selayaknya untuknya
Dan untukmu jua,
Dan untukku dan kita semua..
Cinta Allah cuma, sebagai penyelamat kita..

Tinggalkanlah dia,
Dan kembalilah semula setelah engkau dan dia bersedia,
Melayari bahtera rumahtangga..
Dan itulah jalannya mencari redha..
Hanya dengan cara itu kau dapat hadiahkan dia,
Sebuah syurga gemerlap tak terjangkau,
Dek khayalan minda..

Terimalah nasihatku ini,
Nasihat yang pastinya untuk diriku sendiri..

Aku sudah tidak tahan lagi..
Ya Allah berilah kekuatan...
Berikan petunjukMu..
Yang suatu ketika dulu
Mekar dalam taman hati kami..
Campakkanlah perasaan bencikan maksiat ke dalam hati kami..
Agar kami tenang dengan hanya mengingatiMu..
Duhai tuhanku…
Ya Allah…

Bintubahariyah,
1553 pm, 9 November 07,
h34-330, USM.

Thursday, November 01, 2007

"...kamu dtg berbaris-baris"


Suatu ketika, Muaz b. Jabal r.a mengadap Rasulullah SAW dan bertanya: "Wahai Rasulullah, tolong huraikan kepadaku mengenai firman Allah SWT: "Pada sangkakala ditiup,maka kamu sekalian datang berbaris-baris" Surah An-Naba':18
Mendengar pertanyaan itu, baginda menangis dan basah pakaian dengan air mata.
Lalu menjawab: "Wahai Muaz, engkau telah bertanyakan kepada aku, perkara yang amat besar, bahawa umatku akan diiring, dikumpulkan berbaris-baris menjadi 12 barisan, masing-masing dengan pembawaan mereka sendiri...."
Maka dinyatakan apakah 12 barisan tersebut :-
Barisan Pertama
Di iring dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih:
"Mereka itu adalah orang-orang yang sewaktu hidupnya menyakiti hati jirannya, maka demikianlah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Kedua
Diiring dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: "Mereka itu adalah orang yang sewaktu hidupnya meringan-ringankan solat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Ketiga
Mereka berbentuk keldai, sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking. "Mereka itu adalah orang yang enggan membayar zakat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Keempat
Diiring dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut mereka. "Mereka itu adalah orang yang berdusta di dalam jualbeli, maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka..."
Barisan Kelima
Diiring dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai. Ketika itu Allah SWT menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar.
"Mereka itu adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah SWT, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Keenam
Diiring dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan.
"Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Ketujuh
Diiring dari kubur tanpa mempunyai lidah tetapi dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah.
"Mereka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Kelapan
Diiring dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas.
"Mereka adalah orang yang berbuat zina, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Kesembilan
Diiring dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan bermata biru sementara dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh.
"Mereka itu adalah orang yang makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sebenarnya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Kesepuluh
Diiring dari kubur mereka dalam keadaan tubuh mereka penuh dengan penyakit sopak dan kusta. "Mereka adalah orang yang derhaka kepada orang tuanya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Kesebelas
Diiring dari kubur mereka dengan berkeadaan buta mata-kepala, gigi mereka memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir mereka melebar sampai ke dada dan lidah mereka terjulur memanjang sampai ke perut mereka dan keluar beraneka kotoran.
"Mereka adalah orang yang minum arak, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..."
Barisan Kedua Belas
Mereka diiring dari kubur dengan wajah yang bersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melalui titian sirat seperti kilat. Maka,datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan:
"Mereka adalah orang yang beramal salih dan banyak berbuat baik. Mereka menjauhi perbuatan derhaka, mereka memelihara solat lima waktu, ketika meninggal dunia keadaan mereka sudah bertaubat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah syurga, mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah Yang Maha Pengasih..."
Jika engkau mahukan kemesraan dengan Allah, maka garanglah terhadap dirimu sendiri. Jika engkau merasakan manisnya berhubung dengan Allah, tahulah engkau betapa peritnya berpisah denganNya.....Wallahua'alam.
WASSALAM. SILA PANJANGKAN MAKLUMAT INI....
wallahua'lam..
p/s: makasih pada prof wildan yg bg peringatan ni melalui emel..

Wednesday, October 31, 2007

Cinta Anta-Enti..




salam...
makacih utk dik fairuz yg kasi short kartun ni..
k gyh suka sgt..=)
erm, utk semua tetamu sekeping hati,
kalau tak nampak tulisan tu(act mmg tak nampak pun..ekekeh..) sila klik kat gambar, iA, it will be bigger..bolehla baca kat situ ek..
syukran.
moga kita sama2 dapat hisab diri...
segala puji dan puja hanya bagiMu ya Allah...

Tuesday, October 30, 2007

Atas Nama Cinta


Atas Nama Cinta by UNIC

Tika mata
Diuji manisnya senyuman
Terpamit rasa menyubur harapan

Dan seketika
Terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singkat perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta

Rela aku pendamkan
Impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikan
Gusar keindahannya
Merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempuna

Bukan mudah
Bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba
Menghindarkan pesona maya
Kerna tak upaya aku hadapinya
Andai murka-Nya menghukum leka

Di atas nama cinta
Pada yang selayaknya
Kunafikan yang fana
Moga dalam hitungan
Setiap pengorbanan
Agar disuluh cahaya redha-Nya

Biar sendiri hingga hujung nyawa
Asal tak sepi dari kasih-Nya
Kerna sesungguhnya hakikat cinta
Hanya Dia Yang Esa

Saratkan hati ini dengan cinta hakiki
Sehingga ku rasai
Nikmat-Nya
Syurga-Nya
Cinta-Nya

p/s: Selamat menghayati..=)


99 Cara Menuju Kesempurnaan Iman 1

Assalamualaikum wbt.
ni gayah ada nak kongsi peringatan utk diri sendri dan semua..99 cara nak tuju kesempurnaan iman..byk ni..utk 1st ni, gyh bg 33 ja..tggu next punya posting utk 66 lg insyaAllah..kalau kita tak boleh buat semua pun, kita cubala buat..iA..Allah Maha Tahu..at least kita berusaha..bersama upgrade iman eh..insyaAllah..=)
thx utk rakan smkay yg rajin memperingatkn diri..



01. Bersyukur apabila mendapat nikmat;

02. Sabar apabila mendapat kesulitan;

03. Tawakal apabila mempunyai rencana / rancangan ;

04. Ikhlas dalam segala amal perbuatan;

05. Jangan membiarkan hati larut dalam kesedihan;

06. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan;

07. Jangan putus asa dalam menghadapi kesulitan;

08. Jangan usil dengan kekayaan orang;

09. Jangan hasad dan iri atas kejayaan orang;

10. Jangan sombong kalau memperoleh kejayaan ;

11. Jangan tamak kepada harta;

12. Jangan terlalu menghendaki akan sesuatu kedudukan;

13. Jangan hancur karena kezaliman;

14. Jangan goyah karena fitnah;

15. Jangan berkeinginan terlalu tinggi yang melebihi kemampuan diri.

16. Jangan campuri harta dengan harta yang haram;

17. Jangan sakiti ayah dan ibu;

18. Jangan usir orang yang meminta-minta;

19. Jangan sakiti anak yatim;

20. Jauhkan diri dari dosa-dosa yang besar;

21. Jangan membiasakan diri melakukan dosa-dosa kecil;

22. Banyak berkunjung ke rumah Allah (masjid);

23. Lakukan solat dengan ikhlas dan khusyu;

24. Lakukan solat fardhu di awal waktu, berjamaah di masjid;

25. Biasakan shalat malam;

26. Perbanyak dzikir dan do'a kepada Allah;

27. Lakukan puasa wajib dan puasa sunat;

28. Sayangi dan santuni fakir miskin;

29. Jangan ada rasa takut kecuali hanya kepada Allah;

30. Jangan marah berlebih-lebihan;

31. Cintailah seseorang dengan tidak berlebih-lebihan;

32. Bersatulah karena Allah dan berpisahlah karena Allah;

33. Berlatihlah untuk banyak berfikir ;

to be continue..

Tuesday, October 23, 2007

Kembali


Kehidupan yang kau lalui
Tiada bererti
Namun kau masih tak menyedari
Bila wajahmu pucat lesu
Terkujur kaku
Bimbang hidup kau kan berakhir

Tidakkah kau tahu Dia yang maha kuasa
Masih kau tak mengerti tiada hidup tanpaNya
Subhanallah...

Lalu kau pun tunduk membisu
Sejuta ketakutan
Bayangkan dosamu bagai lautan
Haraplah diberi peluang umur yang panjang
Kau kan jadi hamba yang sejati

Allah maha Pengasih
Allah maha Pengampun
Kembalilah kepada fitrahmu

Allah maha Pengasih
Allah maha Pengampun
Sedarlah kau dari kesilapanmu

Lalu kau pun sujud mengaku
Hilang keangkuhanmu
Cabutlah noda hitam di hatimu
Haraplah diberi peluang
Beribadah kembali

Engkau pun menyedari jangka waktu yang diberi
Kau telah pun sedari cintaNya yang abadi
Subhanallah..

Allah maha Pengasih
Allah maha Pengampun
Cintai Ilahi cinta yang hakiki
~Raihan~
p/s: lagu kegemaran gayah dan nik nurbaiti..smg kita dapat menghayati...iA..

Sunday, October 07, 2007

Wahai anakanda di Penjara Menara Gading!


Wahai anakanda di Penjara Menara Gading!
Daripada: Ayahandamu Assyahid Hassan Al Banna

Sesungguhnya sesuatu fikrah itu hanya boleh berjaya bila mana terdapat pengikut-pengikut yang yakin penuh dengan ajarannya, yang benar-benar ikhlas dalam usaha menegakkannya, yang mempunyai semangat yang berkobar untuk mempertahankan kewujudannya, dan di samping itu ada kesediaan yang mendorong mereka kearah berkorban serta terus bertindak menjayakannya. Keempat-empat rukun tersebut; keyakinan, kejujuran, semangat dan tindakan adalah merupakan ciri-ciri utama mahasiswa.Kesimpulan ini ialah kerana asas keimanan itu ialah hati yang cerdik; asas keikhlasan ialah sanubari yang jernih dan bersih, dan asas semangat insan ialah perasaan yang segar mekar; manakala asas bagi setiap tindakan pula ialah keazaman yang gagah lagi tabah. Itulah sebabnya anakanda, sejak dahulu hingga sekarang, tetap merupakan tiang pasak bagi kebangkitan sesuatu umat. Mereka merupakan rahsia kekuatan mana-mana kebangkitan; malahan angkatan mahasiswa jugalah yang menjadi barisan penjulang panji-panji bagi sesuatu fikrah perjuangan.

Allah berfirman;
Sesungguhnya mereka itu adalah pemuda-pemuda yang beriman dengan Tuhan mereka; dan Kami tambahkan petunjuk kepada mereka.(Al Kahfi:13)

Dengan kesimpulan inilah maka anakanda akan menghadapi kewajipan yang bertambah banyak, tugas yang semakin besar, tuntutan-tuntutan umat yang kian berlipatganda; malah dari sinilah maka amanah yang dipikulkan ke atas bahu anakanda itu akan menjadi bertambahberat. Oleh itu sepatutnya anakanda berfikir panjang, bekerja keras, bahkan mestilah anakanda menentukan sikap untuk tampil ke hadapan demi menyelamatkan umat serta menunaikan hak-hak umat dengan sempurna.

Anakanda di penjara menara gading,
Ada mahasiswa yang lahir serta membesar di tengah-tengah umat yang keadaannya senang lenang kerana kekuasaannya sudah kukuh dan kemakmuran hidupnya cukup mewah. Maka ia pun lebih banyak menumpukan tenaga untuk dirinya sendiri dari kepentingan umatnya, malah mungkin dia bermain-main dan berfoya dengan senang hati dan tidak berfikir apa-apa.
Di samping itu ada pula mahasiswa yang lahir membesar di tengah-tengah umat yang terpaksa berjuang dan bertindak kerana mereka dijajah dan dikuasai oleh musuh; oleh itu umat tersebut terpaksa berjuang sedaya upaya untuk mengembalikan hak mereka yang dirampas, hak mereka yang dijajah. Begitu juga segala kebebasan juga telah hilang.
Pada ketika itulah kewajipan utama lagi pertama bagi mahasiswa tersebut supaya menumpukan segala perhatian demi untuk kepentingan umat lebih banyak dari faedah dirinya sendiri. Ketika bertindak sedemikian itu, mahasiswa tersebut akan memperolehi kemenangan dan pelbagai kebaikan serta mencapai ganjaran dari Allah dalam bentuk kebajikan dan pahala di akhirat kelak.

Anakanda yang berada di penjara menara gading hari ini,
anakanda bertuah sebenarnya sebab anakanda termasuk ke dalam golongan yang kedua hingga terbukalah mata anakanda melihat umat yang terus menerus berjuang serta bertungkus lumus demi kebenaran dan kebebasan.
Oleh itu, bersedialah wahai angkatan kesatria, alangkah hampirnya kemenangan itu untuk orang-orang yang beriman, dan alangkah besarnya kejayaan yang akan dicapai oleh mahasiswa yang terus menerus bekerja dan bertindak.

Anakanda di penjara menara gading,
Sudut yang paling merbahaya sekali dalam sesuatu umat yang sedang membangun-terutama di ketika masih dalam peringkat permulaan kebangkitan ialah lahirnya berbagai corak fikrah dan pegangan, pelbagai seruan, bermacam-macam program, pelbagai langkah dan cara yang bersimpang siur di samping lahirnya begitu banyak orang-orang yang berlagak penganjur dan pemimpin. Semua itu hanya memecah belahkan tenaga serta mencerai beraikan kekuatan yang sedia ada lalu mengendalakan tercapainya segala matlamat yang dituju.
Menyedari hal inilah maka suatu kajian terhadap segala fikrah tadi serta suatu analisa perbandingan di antaranya merupakan suatu persoalan yang asasi yang mesti dilakukan oleh setiap orang yang benar-benar inginkan reformasi.
Memandang semua inilah ayahanda berasa berkewajipan menerangkan dengan jelasnya kepada anakanda sekalian dari hal hakikat dan program dakwah Islam untuk kurun yang ke-14 hijrah ini.

Anakanda di penjara menara gading,
Sebenarnya kita telah pun beriman tanpa sebarang keraguan atau prasangkaan malah kita sudah pun yakin dengan sepenuhnya sekira-kiranya keyakinan kita ini lebih kukuh dan tegap dari gunung-ganang yang memasak bumi, lebih dari segala lubuk hati sanubari bahawa tidak terdapat sebarang apa pun jua fikrah perjuangan melainkan hanya satu sahaja fikrah yang benar-benar mampu menyelamatkan dunia yang sedang terseksa, yang benar-benar mempunyai daya upaya membimbing kemanusiaan yang sedang berada di dalam keadaan tercengang-cengan dan yang benar-benar sanggup memimpin umat manusia ke arah jalan yang sewajarnya.
Fikrah atau ideologi perjuangan yang seperti itu mustahak diberi segala pengorbanan demi meninggikan kedudukannya, demi memperkenalkannya serta mendorong umat manusia supaya menghayati dengan segala jiwa raga serta memberikan dari sekecil-kecil pengorbanan hinggalah semahal-mahalnya.
Fikrah yang tunggal ini tidak lain dan tidak bukan ialah "Islam yang maha suci" yang sekali-kali tidak terdapat di dalamnya sebarang apa pun jua penyelewengan, keburukan dan kesesatan yang akan menimpa sesiapa yang mengikutnya.

Allah berfirman(Al-Imran:18-19):
Allah menjadi saksi, dan para malaikat dan ahli cerdik pandai bahawa tidak ada Tuhan melainkan Dia, Tuhan yang berlaku adil terhadap makhluknya, tidak ada Tuhan melainkan Dia Maha Gagah lagi Maha Bijaksana. Sesungguhnya ugama yang di sisi Allah itu ialah Islam.

Suatu lagi firman Allah (Al-Maaidah:3):
Hari ini Aku sempurnakan bagi kamu akan ugama kamu, dan Aku penuhkan kepada kamu nikmatKu, dan redhalah Aku Islam itu sebagai ugama bagi kamu.

Jelas bahawa fikrah perjuangan kita hendaklah fikrah yang bersifat Islam dengan setulin-tulinnya. Di atas dasar Islamlah fikrah kita berpijak, daripada sumbernyalah kita mendapat petunjuk. Kerana Islam maka kita ini berjuang dan demi kerana meninggikan kalimahnya maka kita bekerja serta bertindak.
Fikrah kita tidak sekali dapat menyamakan sebarang sistem dengan sistem Islam, tidak sekali-kali redha mengikut sebarang pimpinan yang lain malah fikrah kita sekali-kali tidak akan patuh kepada apa jua hukum melainkan Islam.

Allah berfirman (Al-Imran : 85):
Dan barangsiapa mencari ugama selain dari Islam maka usahanya itu tidak sekali - kali akan di terima.

Anakanda di penjara menara gading,
Islam serta penganut-penganutnya pernah mengalami suatu zaman cubaan di mana mereka ditimpa dengan pelbagai kemalangan dan diselubungi oleh bencana yang bertubi-tubi. Pada ketika itulah musuh-musuh Islam telah bekerja untuk memadamkan sinarannya, cuba untuk menyembunyikan keindahannya bahkan untuk menyesatkan para pemeluknya, membantutkan pelaksanaan hukum hududnya serta melemahkan bala tenteranya di samping memutar ajaran serta hukum-hukumnya.
Kadang-kadang mereka lakukan dengan cara mengurangkannya dan terkadang pula dengan jalan menambah-nambahkannya dan selain dari itu, dengan mentafsirkan hakikatnya dengan cara yang tidak sewajarnya.
Dalam usaha yang jahat itu mereka mendapat peluang yang baik bila berlaku kehilangan kuasa politik dari umat Islam dan kehancuran pemerintahan sejagat mereka di samping kemerosotan semangat Muhammadiyah di kalangan bala tenteranya. Akhirnya jatuhlah seluruh umat Islam itu ke dalam genggaman umat kufur sebagai mangsa penghinaan dan penjajahan.
Oleh itu tugas utama lagi pertama bagi kita wahai anakanda tercinta ialah memberi penjelasan kepada orang ramai akan hakikat segala batas agama Islam, menjelaskan kepada mereka itu dengan seberapa terang, sempurna dan jelas tanpa sebarang tambah dan tokok atau kekurangan atau sebarang kesamaran. Tugas seperti ini merupakan sudut teori bagi hakikat fikrah kita.
Di samping itu kita mestilah mengajak mereka melaksanakan fikrah islam itu serta mendorong mereka demi menyelamatkannya serta membimbing mereka ke arah beramal dengan ajarannya. Sudut ini di namakan sudut amali bagi fikrah perjuangan kita.

Anakanda di penjara menara gading,
Pegangan kita dalam semunya itu ialah kitab Allah yang tidak pernah diresapi oleh kepalsuan sejak dulu hingga sekarang, dan keduanya ialah sunnah yang benar serta nyata datangnya dari Rasulullah s.a.w dan juga sejarah perjalanan bersih dari angkatan salaf umat Islam ini.
Kita tidaklah menghendaki di sebalik usaha itu sebarang apa pun jua melainkan keredhaan Tuhan, menunaikan kewajipan dan memimpin umat manusia serta menunjuk jalan kepada orang ramai.
Kita akan terus berjihad demi untuk menjayakan fikrah kita itu, dan kita akan berusaha sedaya upaya demi untuk menegakkan supaya dengan itu dapatlah kita sekalian hidup mulia atau sebaliknya biarlah kita mati secara yang mulia.

Cogan kata kita ialah :
Allah matlamat kami ;
Rasul itu ikutan kami ;
Al-Quran itu perlembagaan kami ;
Jihad jalan kami;
danMati pada jalan Allah ialah setinggi-tinggi cita-cita kami.

Anakanda di penjara menara gading,
Sesungguhnya Allah telah memuliakan kamu dengan menamakan anakanda semua angkatanNya, dengan mengurniakan iman kepada anakanda serta mendidik anakanda sekelian atas dasar ugamanya, dan Allah telah meletakkan anakanda di martabat tertinggi di muka dunia dan di kedudukan para da'ie di kalangan orang ramai serta Allah menganugerahkan kepada anakanda kemuliaan seperti yang dianugerahkannya kepada maha guru di hadapan muridnya.

Allah berfirman (Al-Imran : 110):
Kamulah sebaik-baik umat yang dilahirkan untuk memimpin umat manusia: iaitu kamu menyuruh berbuat kebaikan, dan kamu menegah dari kemungkaran dan kamu beriman kepada Allah.

Allah berfirman (Al-Baqarah : 143):
Demikianlah pula Kami jadikan kamu umat pertengahan supaya kamu menjadi saksi terhadap umat manusia.

Oleh itu perkara yang pertama sekali yang Allah menyeru ialah hendaklah anakanda mempunyai keyakinan diri sendiri, dan hendaklah anakanda menyedari martabat diri anakanda dan yakinlah bahawa anakandalah sebagai tuan di dunia walaupun musuh-musuh kamu sudah tentu ingin melihat kamu berada di dalam kehinaan.
Hendaklah anakanda yakin bahawa anakanda adalah sebagai guru kepada umat-umat di dunia walaupun pada waktu-waktu yang tertentu orang lain pernah mengatasi anakanda dalam sesuatu sudut yang tertentu; namun demikian, kemenangan terakhir adalah di tangan orang-orang yang bertaqwa jua.

NOTA DARI EDITOR:Warkah atau ucapan permulaan dari assyahid Hasan Al Banna ini dibuat dalam satu perjumpaan bersejarah bersama ribuan mahasiswa di Universiti Qahirah pada tahun 1940-an. Beberapa suntingan kecil dilakukan kepada ucapan berkenaan.Semoga tiupan semangat Imam Banna ini akan membangkitkan semangat juang buat mahasiswa di IPTA hari ini. Lebih-lebih lagi pilihanraya kampus semakin panas dengan pelbagai isu dan tekanan.

Roh perjuangan Imam Banna sentiasa menemani mahasiswa sekelian.Walaupun beliau telah kembali ke rahmatullah, namun bingkisan dan ucapannya tetap relevan sepanjang zaman. Semuga dorongan beliau ini akan memberi motivasi kepada semua mahasiswa yang berada di penjara menara gading. Roh perjuangan imam banna tetap segar walaupun beliau sedang bersenadi tenang di pusara. Biarkan orang lain tidak membela mahasiswa! Allah dan rasulNya tetap bersama pejuang yang bersabar.Warkah kedua akan menyusul. Insya-Allah!sumber :

Mungkinkah kita Terlupa, Tuhan ada janjinya. Jadi, Redhalah diatas segala yang berlaku. ada hikmah disebaliknya........

[ Telah diedit oleh: mohamad pada 28-09-07 11:40 ]


Kenangan terindah yang telah kulalui sepangjang tempoh pilihanraya kampus 07/08..akan menyusul selepas ini insyaAllah..

Monday, September 17, 2007

Ramadhan kareem..








Ramadhan,

datang dan pergimu tak kupeduli,

tarbiyyah di dalammu tak kuhayati,

rahmat yang bersinar darimu takku suluh dalam hati,

mungkin kerana diri makin jauh dari Rabbi,

nikmat yang nyata telah dikaburi..

ramadhan kali ini,

ada sesuatu yang kuimpi, biar Allah saja maha Mengetahui,

kerana hanya Dia yang maha mengkabuli..

~bintubahariyah..

salam ramadhan kareem..=)

Monday, August 27, 2007

Kenapa perlu berzikir?















Hai manusia..bertasbihla..sbb aku pun bertasbih..walaupun aku ni bukan kucing yang cik gayah cerita tu..tp aku ni adik beradik kucing tu jugak..kami ni satu keturunan..Allah jugak yg pelbagaikan keturunan kami ni...Subhanallah, almhamdulillah, lailahaillallah, allahuakbar, lahaulawalaquwwataillabillah..=)


erm, cik gayah ni mmg suka keturunan aku..terutamanya kucing..aku yg garang ni pun dia suka!berani tul dia ni..mgkinla sbb aku ni comey..Allah jugak yg bagi tu..subhanallah..erm, byk sbb aku nk kena zikir kat Allah ni..lebih2 lagila hampa semua duhai manusia2...so, berzikirlah..aku pun dah penat membebel ni..bye..
video

Assalamualaikum wbt..alhmdulillah, dpt jugak sikit masa utk menulis setelah agak lama teman menyunyikan diri..hehe..

Erm, teman nak bercerita sikit utk posting kali ni..

“Semua yang ada di langit dan bumi bertasbih kepada Allah…”

Al-isra’, 44

Lepas baca ayat ni dan byk lgi ayat yg camni dlm alQuran, teman teringat masa sekolah dulu. Kat surau lepas isyak waktu imam dok baca doa..tak pasti sapa imam waktu tu. Mgkin antara pimpinan pengawas atau badar sekolah.

Erm, utk pengetahuan semua, kat surau agama yan tu dulu ada sekor kucing ‘pompuan’ berbulu putih tampok oren, comey toi! Mlm tu dia jalan2 cam besa dlm surau. Waktu kami wirid dia dok main2 sekor dia..syok ja dia..dia dok depan teman waktu tu..tu yg teman tau..hehe..then waktu nak doa, kedudukan dia yg dok telentang waktu main tadi terus jadi keras camtu jugak, dgn kaki depan dia mcm dok tadah tngan ke atas, atau dgn erti kata lain mcm dok doa la..ish, tu pun xpaham lagi ka??=) dia dok keras camtu sampai habis doa..doa dahla pnjg..subhanallah...and lepas habis je doa tu baru dia bergerak balik..subhanallah..kucing tu dah buktikan dia pun bertasbih dan berdoa kepada Allah...

Ish, malu pulak rasa kat dia..insaf2...alhmdulillah…

Ni crita lama dah..waktu sekolah lagi..dah bertahun2 teman tinggalkan..tp kucing tu mmg bg kenangan la kat teman..tq puan kucing..xtaula dia dah jadi camna lani..mungkin tggal keturunan dia ja kot kat smkay tu..nntila, kalau ada masa teman pi melawat pewaris2 puan kucing ya...

So, nak kena bg pengajaranla...penah dak kome dgr ada kajian terbaru pasal bunyi denyutan jntung kita yang sebenarnya bukan bunyi lup dup..tp RUB RUB RUB..Rub tu dlm bhs arab bermaksud Tuhan..masyaAllah...uppa-upanya nadi kita pun tak berhenti berzikir, ingat kat Allah..tp kita???????????????????????????????????????????????

Erm, tepuk dada tnya iman..tak payah tepuk pun takpa..gosok pun dah cukup..teman dok nasihat diri sendiri ni sebenarnya..lani lalai ja..dok nyanyi ja selalu..tp nasyidla..tapi even nasyid..bukankah lebih aula kita ingat Allah..sebut nama Allah...ucapkan Alhamdulillah...selawat...erm, sama2 kita kena peringat diri ni..makin kita berumur, act kita dah tak lama..tak lama dah nak mati ni...

Lani pulak accident ja..tak sejuk lg 1 berita, ada pulak nahas terbaru..tak kirala darat..udara pun ada accident gak..laut pun belambak..astaghfirullah...

Kita pun xtau bila nak jumpa Allah..harini nisfu Sya’ban kan? Kita mintak doa kat Allah agar Allah pnjgkn umo kita dalm keberkatan, murahkan rezeki yg halal..dan kalau Allah nak matikan kita suatu hari nnti..moga Allah ambil kita dalm keimanan...iA, kalau kita amalkan zikir yg byk..mg kita dapat mati dlm iman yg diharapkan...keperluan berzikir tu sentiasa ada pada setiap ketika..

Erm, ada satu cerita lg..pasal kisah dlm syurga..

Sorang lelaki ni dah msuk syurga dan dia suka sgt2 mkn pisang..pisang kat syurga ni toksah kata la mcm dunia.. yg dunia punya pun dah nikmat, xtaula nak kata camna yg di syurga punya..so, dia ni punyala makan sambil kulit pisang tu dia buang ke belakang...makan punya makan sampai kulit yg dicampak ke blkg tu dah stinggi gunung!! Dia terus khusyuk makan sampaila tiba2 ada satu pisang jatuh dari atas..erm, dah pisang jugak, dia pun bantai ja..tp nak tau apa jadi? Rasa pisang tu berjuta2 kali gnda sedapnya dari pisang dia....!!! so, dia pun tnya la kat Allah, mai mana pisang ni?? Allah kata pisang tu dari syurga di atas kamu (syurga yg tinggi 1 darjat dari syurga yg dia dok). Pastu dia tnya apa amlan org di syurga atas tu sampai boleh makan pisang yg sedapnya sampai mcm tu?? Allah jawab...DIA LEBIH SATU UCAPAN LAILAHAILLAH DARI KAMU..subhanallah...satu ja!

Erm, fikirla sendirik..takkan tak paham jugak lagi..clear cerita ni...

Wallahu’alam..kalau teman salah, mohon betulkan ya...=)

Wassalam...


Bintubahariyah,

11.11 am

15 Sya’ban 1428..

Friday, August 10, 2007

Ya Allah..perkenankanlah..


Ya Allah… Dalam perjalanan kehidupan ini telah Engkau jadikan bagiku seorang teman. Sedangkan ia adalah diluar jangkaan dan sangkaan hambaMu ini. Aku tetapkan baginya satu peraturan yang hanya Allah yang akan menentukan segalanya.

Ya Allah… Walau apa pun takdirMu keatasku, maka disaat ini aku tahu dia perlukan pertolongan. Oleh itu wahai Tuhan, aku dengan penuh rasa kehambaan yang penuh kehinaan memohon padaMu bagi pihaknya, kerana dia adalah sahabatku.

Ya Allah… Ampunilah daku dan sahabatku dan masukkanlah kami kedalam rahmatMu dan Engkau adalah Tuhan yang maha penyayang.

Ya Allah… Jangan Engkau tinggalkan untuknya suatu dosa melainkan telah Engkau ampunkan. Dan tiada suatu aibnya, melainkan telah Engkau tutupinya. Tiada suatu dukanya melainkan telah Engkau hilangkan daripadanya. Tiada suatu hutangnya melainkan telah Engkau bayarkannya. Tiada suatu kesakitan melainkan telah Engkau sembuhkannya. Tiada suatu hajatnya dari keperluan dunia dan akhiratnya yang telah Engkau redhai dan tepat untuknya melainkan telah Engkau tunaikan segalanya baginya wahai Tuhan yang Maha Penyayang.

Ya Allah… Lindunglah sahabatku dari hilangnya nikmatMu dan berubahnya kesejahteraanMu dan mendadaknya seksaMu dan berbagai macam murkaMu.

Ya Allah… Sungguhnya aku bermohon kepadaMu tabahkanlah dia dalam menghadapi segala urusan dan kekuatan dalam menerima petunjukMu.

Ya Allah… Kurniakanlah kepadanya jiwa ketaqwaan dan sucikanlah. Engkaulah sebaik-baik yang mensucikannya.

Ya Allah… Sungguhnya aku bermohon kepadaMu bagi pihaknya dengan sabaik-baik permintaan, sebaik-baik permohonannya, sebaik-baik kejayaannya dan sebaik-baik pahala baginya. Tetapkanlah untuknya, beratkanlah timbangan kebaikannya. Mantapkanlah imannya, tingkatkanlah darjatnya, terimalah solatnya dan ampunkanlah dosa-dosanya.
Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu tingkat yang tinggi di syurga. Ya Allah perkenankanlah permohonanku.

Ya Allah… Sungguhnya Engkau mengetahui apa yang aku rahsiakan dan apa yang aku perlihatkan, maka ampunkanlah kealpaan dan kelalaianku dan dirinya. Dan Engkau mengetahui segala hajatnya, maka kabulkanlah permohonannya.

Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu keimanan yang selalu mendampingi hatinya, dan keyakinan yang kuat sehingga dia mengerti bahawasanya tidak akan menimpa dirinya kecuali apa yang telah Engkau tentukan baginya dan bahawasanya apa sahaja yang telah menimpa dirinya bukanlah semata-mata yang meluputkannya. Dan apa sahaja yang telah meluputkannya bukanlah yang semata-mata menimpa dirinya.

Ya Allah… Aku bermohon baginya kepadaMu iman yang dia buat cari kebenaran. Cahaya yang dia jadikan ikutan dan rezeki yang dirinya cukupkan. Ya Allah…jadikanlah dia cinta kepadaMu dengan hatinya seluruhnya dan rela kepadaMu dengan segala kemampuan dirinya seluruhnya. Ya Allah… jadikanlah cintanya seluruhnya hanya kepadaMu dan amal perbuatannya seluruhnya hanyalah untuk mencari keredhaanMu.

Ya Allah… Apa sahaja yang Engkau jauhkan darinya dari hal-hal yang dia cintai, jadikanlah hal itu sebagai penguat untuknya mencintai apa yang Engkau cintai dan jadikanlah cintanya kepadaMu sebagaimana Engkau mencintai.

Ya Allah… Cukuplah diriMu bagiku, tiada Tuhan selain Engkau. Hanya kepadaMu aku bertawakal. Dan Engkaulah Tuhan yang memiliki arasy yang agong. Ampunilah segala ketelanjuran dan perbuatan kami yg menimbulkan kemurkaanMu secara sedar ataupun tidak...

Amiinnn....



Monday, July 30, 2007

Suatu Malam..



Suatu malam aku pulang,

Meeting tadi sungguh merunsingkan

Waktu sudah melepasi tengah malam

Kulewati laluan ke desasiswa Gemilang

Kelihatan seorang jejaka bertenggek di motonya

dalam samar kucuba amati

Ya, seperti kukenal pemuda ini

Buat apa dia di sini malam-malam begini?

Motor ku tunggangi hingga ke tempat parking

Rasa sangsi mengetuk hati untuk meneliti

Dalam sikit simbah cahaya lampu jalan

Kulihat seorang gadis mendekati pemuda itu

Mereka berbual seketika, mesra sekali

Dua minit kemudian gadis itu membonceng motor sang pemuda

Dan mereka pun hilang dari pandangan..

Langkah pulangku menuju bilik di tingkat 3 dipenuhi syahdu keinsafan...

Sungguh dunia begitu mempesona

Pesonanya bukan sekadar pesona

Tapi tipu dan daya

Gerun merajai diri

Aku yang sebegini adakah akan terus begini???

Kusejukkan hati dengan sebaris doa..

Moga Allah tunjukkan mereka jalan untuk kembali

Dan moga aku dilindungi dari perkara seumpamanya...

Ameen........

Bintubahariyah,

30 Julai 2007(1137pm)

USM.

Friday, July 20, 2007

20 MCQAI (3)



kan ayu semua bila pakai tudung..nampak solehah ja..sejuk mata menengok..=)


Hijab for women

Question:
Why does Islam degrade(merendahkan) women by keeping them behind the veil(purdah)?

Answer:

1. The status of women in Islam is often the target of attacks by the secular media.

2. The hijab or the Islamic dress is cited by many as an example of the subjugation
(penaklukan) of women under Islamic law. Before we analyze the reasoning behind the religious mandate of ‘hijab’, let us first study the status of women in societies before advent of Islam.

In the past women were degraded and used as objects of lust (nafsu). The following examples from history illustrate the fact that the status of women in earlier civilization was very low to the extent that they were denied basic human dignity:

(i) Babyloniaan Civilization

Women were degraded and were denied all rights under the Babylonian law. If a man murdered another women/man, instead of him being punished, his wife was put to death.

(ii) Greek Civilization

Greek civilization is considered the most glorious of all ancient civilizations. Under this very ‘glorious’ system, women were deprived ( dilucutkan) of all rights and were looked down upon. In Greek methodology, an ‘imaginary woman’ called ‘Pandora’ is the root cause of misfortune of human beings. The Greeks considered women to be subhuman and inferior (bawahan) to men. Though chastity (kesucian) of women was precious, and women were held in high esteem, the Greeks were later overwhelmed (tumpas) by ego and sexual perversion (perbuatan tak wajar). Prostitution became a regular practice amongst all classes of Greek society.

(iii) Roman Civilization

When Roman Civilization was at the zenith (puncak) of its ‘glory’, a man even had the right to take the life of his wife. Prostitution and nudity (sensor, carik sendiri maknanya) were common amongst the Romans.

(iv) Egyptian Civilization

The Egyption (pre-Islam) considered women evil and as sign of the devil.

(v) Pre-Islam Arabia

Before Islam spread in Arabia, the Arabs looked down upon women and very often when a female child was born, she was buried alive!

Islam uplifted the status of women and granted then their rights 1400 years ago. Islam expects women to maintain their status.


Hijab for Men

People usually only discuss ‘hijab’ in the context of women. However, in the Glorious Quran Allah (swt) first mentions ‘hijab’ for men before ‘hijab’ for the women. The Quran mentions in Surah Noor:

“Say to the believing men that they should lower their gaze (pandangan) and guard their modesty: that they will make for greater purity for them: and Allah is well acquainted ( kenal terhadap) will all they do”

[An-Noor 24:30]

The moment a man looks at a woman and if any brazen (kurang ajar) or unashamed thought comes to his mind, he should lower his gaze.

Hijab for women

The next verse of Surah An-Noor, says:

“And say to the believing women that they should lower their gaze and guard their modesty; that they should not display their beauty and ornaments (perhiasan) except what (must ordinarily) appear thereof that they should dram veils over their bosoms and not display their beauty except to their husbands, their fathers, their husbands’ fathers, their sons…”

[An-Noor 24:31]

3. Six criteria for Hijab.

According to Quran and Sunnah there are basically six criteria for observing hijab:

(i) Extent

The first criterion is the extent of the body that should be covered. This is different for men and women. The extent of covering obligatory on the male is to cover the body at least from the navel (pusat) to the knees. For women, the extent of covering obligatory is to cover the complete body except the face and hands up to the wrist (pergelangan tangan). If they wish to, they can cover even these parts of the body. Some scholars (ilmuan) of Islam insist (menyatakan dgn tegas) that the face and the hands are part of the obligatory extent of ‘hijab’.

All the remaining five criteria are the same for men and women.

(ii) The clothes worn should be loose and should not reveal the figure.

(iii) The clothes worn should not be transparent such that one can see through them.
(iv) The clothes worn should not be so glamorous as to attract the opposite sex.

(v) The clothes worn should not resemble (menyamai) those of the opposite sex.

(vi) The clothes worn should not resemble those of the unbeliever i.e. they should not wear clothes or symbols of unbelievers’s religions.

4. Hijab includes conduct and behaviour among other things. Complete ‘hijab’ besides the six criteria of clothing, also includes the moral conduct, behaviour, attitude and intention of the individual. A person fulfilling only the criteria of ‘hijab’ of the clothes is observing ‘hijab’ in a limited sense. ‘Hijab’ of the clothes should be accompanied by ‘hijab’ of the eyes, ‘hijab’ of the heart, ‘hijab’ of thought and ‘hijab’ of intention. It also includes the way a person walks, talks, behaves, etc.

5. Hijab prevents molestation.

The reason hijab is prescribed for women is mentioned in the Quran in the following verses of Surah Al-Ahzab:

“O Prophet! Tell thy wives and daughters, and the believing women that they should cast their outer garments over their persons (when abroad); that is most convenient, that they should be known (as such) and not molested. And Allah is Oft-Forgiving, Most Merciful.”
[Al-Ahzab 33:59]

The Quran says that Hijab has been prescribed for the women so that they are recognized as modest women and this will also prevent them from being molested.

6. Examples of twin sisters.

Suppose two sisters who are twins, and who are equally beautiful, walk down the street. One of them is attired (berpakaian) in the Islamic hijab i.e. the complete body is covered, except for the face and hands up to the wrists. The other sister is wearing western clothes, a mini skirts or shorts. Just around the corner there is a hooligan (buaya darat) or ruffian (samseng) who is waiting for a catch, to tease (mengganggu) a girl. Whom will he tease? The girl wearing the Islamic Hijab or the girl wearing the mini skirt or the shorts? Naturally he will tease the girl wearing the skirt or the short one. Such dresses are an indirect invitation to the opposite sex for teasing and molestation. The Quran rightly says that hijab prevents women from being molested.

7. Capital punishment for the rapist.

Under Islamic shariah, a man convicted of having raped a woman, is given capital punishment. Many are astonished at this ‘harsh’ sentence. Some even say that Islam is a ruthless, barbaric religion! I have asked a simple question to hundreds of non-Muslim men. Suppose, God forbid, someone rapes your wife, your mother or your sister. You are made the judge and the rapist is brought in front of you. What punishment would you give him? All of them said they would put him to death. Some went to the extent of saying they would torture him to death. To them I ask, if someone rapes your wife or your mother, you want him to death. But if the same crime is committed on somebody else’s wife or daughter you say capital punishment is barbaric. Why should there be double standard?

8. Western society falsely claims to have uplifted women.

Western talk of women’s liberation is nothing but a disguised (samara) form of exploitation of her body, degradation of her soul, and deprivation (pencabutan) of her honour. Western society claims to have ‘uplifted’ women. On the contrary, it has actually degraded them to the status of kept-women and mistresses (gundik) and society’s butterflies who are mere tools in the hands of pleasure seekers and sex marketers, hidden behind the colourful screen of ‘art’ and ‘culture’.

9. USA has one of the highest rates of rape. United States of America is supposed to be one of the most advanced countries in the world. It also has one of the highest rate of rape in any country in the world. According to a FBI report, in the year 1990, everyday on an average 1756 cases of rape were committed in USA alone. Later another rapes said that on average 1900 cases of rapes are committed daily in USA. The year was not mentioned. Maybe the Americans got ‘bolder’ in the following years.

Consider a scenario where the Islamic hijab is followed in America. Whenever a man lokks at a woman and any brazen or unashamed thought comes to his mind, he lowers his gaze. Every woman wears the Islamic hijab, that is the complete body covered except the face and the hands up to the wrist. After this if any man commits rape he is given capital punishment. I ask you, in such scenario, will the rate of rape cases in America increase, will it remain the same, or will it decrease.

10. Implementation of Islamic Shariah will reduce the rate of rapes cases.

Naturally as soon as Islamic Shariah is implemented positive results will be inevitable (tak dapat dielakkan). If Islamic Shariah is implemented in any part of the world, whether it is America or Europe, society will breathe easier. Hijab does not degrade a woman but uplifts a woman and protects her modesty and chastity (kegadisan).

retyper,
bintubahariyah,
lama dah taip tp takdan nak post..=)

Wednesday, July 11, 2007

Berlari di Jalan Allah


Berlari di jalan Allah
Ingin sekali aku berlari
Tapi aku tak daya
Yang termampu olehku
Hanya berjalan perlahan-lahan..

Berlari di jalan Allah
Ramai juga yang rasa mereka di jalan Allah
Maka, laju sekali mereka melangkah
Tapi nyata mereka berlari sambil pejam mata
Tersesat pula di alam nyata
Sebenarnya bukan mata itu yang buta
Tetapi yang buta ialah hati yang di dalam dada..(Al-Hajj:46)

Berlari di jalan Allah
Ada yang selamat sampai penamat
Matinya sebagai syuhada’
Terbang rohnya bagai burung bebas
Pun begitu,
Selamatnya hanya kerana rahmat
Lantaran diri mencari hidayat

Berlari di jalan Allah
Hanya kasih sayang Allah,
Bisa menjadi angin
Menolak diri agar kencang
Hanya hidayah Allah,
Menjadi pandu arah
Bila melalui simpang-simpang ujian
Hanya ilmu yang diberkati Allah,
Menjana tenaga iman
Untuk melangkah panjang dan berkeyakinan
Hanya ukhwah fillah,
Menghulurkan tangan sahabat seperjuangan
Membangunkan jiwa yang rebah keletihan..

“Fastabiqul khairat (maka, berlumba-lumbalah kamu mengejar kebaikan)”

Bintubahariyah,
1049 am,
08/07/07,
USM.

Saturday, July 07, 2007

20 MCQAI (2)






POLYANDRY

Bismillahirrahmaanirrahim..

Assalamualaikum wbt.

Tahniah utk semua yg mendapat manfaat daripada previous posting. Panjang sikit yg the latest punya, klw tak larat nak baca, save ja dulu. Bila2 free, bacala balik. Teman dah balik usm ni. Alhamdulillah, mcam2 yg tak penah dibayangkan dah dilalui dlm waktu2 permulaan semester ni. Suspend2 pulak tu =) segala puji bagi Allah yg masih memanjangkan umur insan lemah ini..moga semua muslimin muslimat kat luaq sana pun terus-terusan dlm jagaanNya..ameen..

K, tajuk 20 Most Common Question About Islam this episode is about polyandry, antagonist from polygamy. Please proceed your reading to know how Dr Zakir Abdul-Karim Naik answer this matter.. =)

Question:

If a man is allowed to have more than 1 wife, then why does Islam prohibit (mengharamkan) a woman from having more than 1 husband?

Answer:

A lot of people, including some Muslim, question the logic of allowing Muslim men to have more than 1 spouse than 1 spouse while denying the same ‘right’ to women.

Let me first state emphatically, that the foundation (dasar) of an Islamic society is justice and equity. Allah has created men and women as equal, but with different capabilities and different responsibilities, physiologically and psychologically. Their roles and responsibilities are different. Men and women are equal in Islam, but not identical (sama tapi tak serupa).

The following points enumerate the reasons why polyandry is prohibited in Islam:

1. If a man has more than 1 wife, the parents of the children born of such marriages can easily be identified. The father as well as the mother can easily be identified. In case of a woman marrying more than 1 husband, only the mother of the children born of such marriages will be identified and not the father. Islam gives tremendous importance to the identification of both, mom and dad. Psychologist tell us that children who do not know their parents, especially their father undergo severe mental trauma and disturbance. Often they have an unhappy childhood. It is for this reason that the children of prostitutes (pelacur) do not have a healthy childhood. If a child born of such wedlock (ikatan perkahwinan) is admitted to school, and when the mother is asked the name of the father, she would have to give two or more names! I am aware that recent advances in science have made it possible for both mother and father to be identified with the help of genetic testing. Thus, this point which was applicable for the past may not be applicable for the present.

Tapi mmg dah boleh kenal pasti dah sekarang, pakai DNA test. Nampaknya apa yg dikhuatirkan dr zakir dah pun terjadi reality. Tp takpa, ada lagi point dr ni. Jgn risau..=)

2. Man is more polygamous by nature as compared to woman

3. Biologically, it is easier for a man to perform his duties as a husband despite having several wives. A woman, in a similar position, having several husbands, will not find it possible to perform her duties as a wife. a woman undergoes several psychological and behavioral changes due to different phases of the menstrual cycle.

4. A woman who has more than one husband will have several sexual partners at the same time and has a high chance of acquiring venereal or sexually transmitted disease which can also be transmitted back to her husband even if all of them have no extra-marital sex. This is not the case in a man having more than 1 wife, and none of them having extra-marital sex.

The above reasons are those that 1 can easily identified. There are probably many more reasons why Allah, in His Infinite Wisdom, has prohibited polyandry.

Teman nak tambah sikit point yg teman dapat dari bengkel multiculture, brother Lim ada bagi hujah, dia kata org laki dijadikan boleh mencintai lebih dari sorg perempuan at the same time but women cannot..as a women, teman stuju..as a man pulak, what is your view? =) terus terangla..takpa..


Retyper,
Bintubahariyah,
08/07/07,
USM.



Sunday, July 01, 2007

20 MCQAI (1)

Assalamualaikum. Maaf byk2…teman kering idea nak menulis. Idea yg ada cuma taip balik isi dlm sebuah buku kecik tulisan Dr. Zakir Abdul-Karim Naik dari India. Tajuk buku ni 20 Most Common Questios About Islam (20 MCQAI). Thank you so much to Nafisah yg bagi buku ni pada Gayah…Kenangan paling indah waktu Kem Perintis 2006 di SMKAY..

Sbg Muslim, kita kena prepare dgn ilmu utk berhadapan dgn dunia luar. Soklan2 yg ditanya dan dijawab dlm buku ni bukan selalu ditanya oleh nonmuslims ja. Kdg2 org Islam sendiri pun jadi ragu dan tertanya-tanya. Takpun, kita jadi ‘eh, betoi jugak noo??!!’ bila org pertikai pasal Islam. So, klw rasa cam taktau nak jwb bila ditanya ttg hukum hakam Islam, jgn sekali-kali goyah keyakinan kita. Balik umah, cari balik jawapannya. Apa yg teman usahakan ni, just nak mudahkan kita semua ja nak cari rujukan…utk 1st episode ni, soklannya pasal poligami. Ada lagi 19 soklan yg akan dijawab utk episode seterusnya, insyaAllah…in English ni, tak pa eh…=)

1. Polygamy

Question: Why is a man allowed to have more than one wife in Islam? Or why is polygamy allowed in Islam?

Answer:

Definition of Polygamy

1. Polygamy means a system of marriage whereby 1 person has more than 1 spouse (isteri/suami). Polygamy can be of two types. 1 is polygamy where a man marries more than 1 woman, and the other is polyandry, where a woman marries more than 1 man. In Islam, limited polygamy is permitted; whereas polyandry is completely prohibited (haram).

Now coming to the original question, why is a man allowed to have more than one wife?

2. The Quran is the only religious scripture in the world that says, “marry only one”. The Quran is the only religious book, on the face of this earth, that contains the phrase ‘marry only one’. There is no other religious book that instructs men to have only one wife. In none of the other religious scriptures, whether it be the Vedas, the Ramayanan, tha Mahabharat, the Geetha, the Talmus or the Bible does one find a restriction on the number of wives. According to these scriptures, one can marry as many as one wishes. It was only later, that the Hindu priests(imam-imam) and the Christian Church restricted(membataskan) the number of wives to one.

Many Hindu religious personalities, according ro their scriptures, the father of Rama, had more than 1 wife. Krishna had several wives.

In earlier timea, Christian men were permitted as many wives as they wished, since the Bible puts no restriction on the number of wives. It was only a few centuries ago that the Church restricted the number of wives to one.

Polygamy is permitted in Judaism. According to Talmudic law, Abraham had three wives, and Solomon had hundreds of wives. The practice of polygamy continued till Rabbi Gersomben Yehudah (960 A.D to 1030 A.D) issued an edict against it. The Jewish Sephardic communities living in Muslim countries continued the practice till as late as 1950, until an act of the Chief Rabbinate of Israel extended the ban on marrying more than one wife.

3. Hindus are more polygamous than Muslims.

The report of the Committee of the Status of Woman in Islam; published on 1975 mentions on page numbers 66 and 67 that the percentage of polygamous marriages between the years 1951 and 1961 was 5.06% among the Hindus and only 4.31% among the Muslims. According to Indian law only Muslim men are permitted to have more than 1 wife. Despite it being illegal, Hindus have more multiple wives as compared to Muslims. Earlier, there was no restriction even on Hindu men with respect to the number of wives allowed. It was only in 1954, when the Hindu Marriage Act was passed that it became illegal for a Hindu to have more than one wife. At present it is the Indian law that restricts a Hindu man from having more than one wife and not the Hindu scriptures.

Setakat ni kome paham dak? Teman saja tak translate dalam melayu, risau jadi tak ori satgi..lagipun ni benda yg serius, kena seriuslah sikit. Takleh santai2 macam selalu..lagipun bahasanya agak mudah difahami, tp klw kurang jelas, bagitaula teman..nnti teman explain dalam comment space.. Lagi 1, teman pun ada shbt yg bukan Melayu, at least ada jugakla yg depa boleh baca dari blog ni…mudah-mudahan…

Let us analyse why Islam allows a man to have more than one wife.

4. The Quran permits limited polygamy.

As mentioned earlier, Quran is the only religious book on the face of the earth that says ‘marry only 1’: The context of this phrase is the following verse from Surah anNisa’ of the Holy Quran English translation by Abdullah Yusuf Ali:

‘Marry women of your choice, two, or three, or four; but if ye fear that ye shall not be able to deal justly (with them) then only one’

[An-Nisa’ 4:3]

Before the Quran was revealed, there was no upper limit for polygamy and many men has scores of wives, some even hundreds. Islam put an upper limit of four wives. Islam gives a man permission to marry two, three or four women, only on the condition that he deals justly with them (bila boleh berlaku adil kepada isteri2 ja baru leh berpoligami. Kalau tak, no way man! Satu ja boleh Allah kata…bukan teman yg kata…)

In the same chapter i.e. Surah Nisa’ verse 129 says:

“Ye are never able to be fair and just as between women….”

[An-Nisa’ 4: 129]

Therefore, polygamy is not a rule but an exception (pengecualian). Many people are under the misconceptionthat it is compulsory for a Muslim man to have more than one wife. Broadly, Islam has five categories of Do’s and Don’ts:

(i) ‘Fard’ i.e. compulsory or obligatory

(ii) ‘Mustahab’ i.e. recommended or encouraged

(iii) ‘Mubah’ i.e. permissible or allowed

(iv) ‘Makruh’ i.e. not recommended or discouraged

(v) ‘Haram’ i.e. prohibited or forbidden

Polygamy falls in the third category of things that are permissible. It cannot be said that a Muslim who has two, three or four wives is a better Muslim as compared to a Muslim who has only one wife.

5. Average life span of females is more than that of males.

Males and females are born in approximately (kira-kira) the same ratio. A female child has more immunity than a male child. For the reason, during the pediatric age itself there are more deaths among males as compared to the females.

During wars, there are more men killed as compared to women. More men die due to accidents and diseases than women. The average life span of females is more than that of males, and at any given time one finds more widows (janda-janda) in the world than widowers (duda-duda).

6. India has a larger male population than female due to female foeticide and infanticide (janin). India is one of the few countries, along with the other neighbouring countries, in which the female population is less than the male population. The reason lies in the high rate of female infanticide in India, and the fact that more than one million female fetuses are aborted every year in this country, after they are identified as females. If this evil practice is stopped, then India too will have more females as compared to males.

7. The World female population is more than male population.

In USA, women outnumber men by 7.8 millon. New York alone has one million more females as compared to the number of males, and the male population of NY one-third(1/3) are homosexuals. The USA as a whole has more than 25 million homosexuals and lesbians. This means that these people do not wish to marry women. Great Britain has 4 million more females compared to males. Russia has 9 million more females than males. God alone knows how many million more females there are in the whole world as compared to males.

8. Restricting each and every man to have only one wife is not practical.

Even if every man got married to one woman, there would still be more than 30 million females in USA who would not be able to get husbands (considering that America has 25 million homosexuals and lesbians). There would be more than 4 million females in reat Britain, 5 million females in Germany and 9 million females in Russia alone who would not be able to find a husband.

Suppose my sister happens to be one of the unmarried women living in USA, or suppose your sister happens to be one of the unmarried women in USA. Among the options open to her are marriage to a man who already has a wife, or becomes “public property”(harta awam). Those who are modest (suci) will opt (pilih) for the first.

In Western society, it is common for a man to have mistresses (gundik) and/or multiple extramarital affairs, in which case, the woman leads a disgraceful (tercela), unprotected life. The same society, however, cannot accept a man having more than one wife, in which women retain their honourable, dignified position in society and lead a protected life.

Between the two options to a woman who cannot find a husband get married to a married man or become “public property,” Islam prefers giving women the honourable position by permitting the first option and disallowing the second.

There are several other reasons, why Islam has permitted polygamy, but the aim is mainly to protect the modesty of women.

Retyper,

Bintubahariyah,

Habis taip pukul 1041pm,

28 June 2007.